Twardość wody, a aspekt zdrowotny
Co to jest twardość ogólna wody?
Twardość ogólna jest to właściwość chemiczna wody świadcząca o zawartości powszechnie występujących składników naturalnych takich jak sole wapnia i magnezu. Praktycznie jest to suma rozpuszczonego w wodzie wapnia i w mniejszym stopniu magnezu. W Polsce, zgodnie z obowiązującym Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi, twardość musi zawierać się w przedziale 60 – 500 mg CaCO3/l. Twardość wody w łomiankowskiej sieci wodociągowej jest na poziomie 320 mg CaCO3/l, a więc spełnia wymagane normy.
Twardość wody, a aspekt zdrowotny
Twarda woda zawiera duże ilości soli wapnia i magnezu, głównie wodorowęglanów, a osad (kamień na dnie czajnika), widoczny szczególnie przy gotowaniu wody, to wytrącające się, nierozpuszczalne w wodzie węglany wapnia i magnezu. Wapń i magnez są makroelementami niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka, często je suplementujemy, a więc nie powinniśmy się obawiać ich obecności w wodzie i nie powinno nas to zniechęcać do jej picia.
Magnez i wapń, niezbędne w diecie człowieka, są łatwiej przyswajalne z wody niż z pożywienia. Magnez zawarty w wodzie do picia jest ok. 30-krotnie łatwiej wchłaniany w porównaniu z magnezem pochodzącym z żywności. Istotnym źródłem magnezu jest woda pitna, szczególnie woda twarda.
Miękka woda, pozbawiona tych pierwiastków, może stanowić zagrożenie dla człowieka poprzez wymywanie soli wapnia i magnezu z organizmu, co powoduje problemy zdrowotne w układzie krążenia (choroby serca), zaburza pracę mięśni, przyczynia się do chorób układu kostnego (osteoporoza). Osoby pijące zmiękczoną wodę muszą przyjmować większe ilości pierwiastków w postaci suplementów.
Przebadana i uzdatniona woda wodociągowa jest zdrowa, bezpieczna i zdatna do picia. A twardość wody podnosi jej walory zdrowotne, poprzez dostarczanie wapnia i magnezu do organizmu.
Poniżej przedstawiono średnie wyniki badań twardości wody w kilku jednostkach:
Twardość wody |
|
mg/l CaCO3 |
320 |
stopnie niemieckie [°n] |
18,0 |
stopnie francuskie [°f] |
32 |
stopnie angielskie [°e] |
22,5 |
stopnie amerykańskie |
320 |
mmol/l |
3,20 |
SPRAWOZDANIE Z BADAŃ TWARDOŚCI WODY
Twardość - SUW Fabryczna - 06_06_23
Twardość - SUW Trylogia - 06_06_23